Kookosöljy tuo ripauksen tropiikkia arkeen, mutta ensisijaisesti se kosteuttaa tehokkaasti ihoa ja hiuksia.

Kookosöljyä voi hyödyntää monessa. Se on suosittua ruoanlaitossa, mutta myös ihonhoidossa, josta me Luoto.lifella olemme erityisen kiinnostuneita. Kookosöljy hoitaa ihoa ja hiuksia tehokkaasti, jonka takia sen voi löytää monen kosmetiikkatuotteen inci-listasta. Sitä voi kuitenkin käyttää huoletta myös sellaisenaan, jolloin kookosöljyn käyttömahdollisuudet kasvavat.

Kookospalmua sanotaan elämän puuksi, koska siitä saadaan ruokaa, juomaa, öljyä, polttoainetta, lääkettä, olkia ja puutavaraa. Kun yksi puu voi tarjota lähes kaiken tarpeellisen, ei ihme, että sitä hyödynnetään ympäri maailmaa. Kookospalmu kasvaa kaikilla trooppisilla ja subtrooppisilla alueilla. Eniten sitä kuitenkin kasvatetaan Indonesiassa ja Filippiineillä. Kookospalmu kasvaa vuosittain noin 30 – 50 senttimetriä ja siitä tulee noin 20 metrin korkuinen. Iän myötä kookospalmu kuitenkin jatkaa kasvamistaan ja 80-vuotias palmu voi olla jopa 40 metriä. Nyt keskitymme kuitenkin kookospalmun hedelmään kookospähkinään, tarkemmin kookosöljyyn. Kookosöljy saadaan kookospähkinän sisällä olevasta kuivatusta siemenvalkuaisesta, jota kutsutaan kopraksi. Siemenvalkuainen jaotellaan ja jauhetaan, jonka jälkeen se keitetään tai kylmäpuristetaan kookosöljyksi. Yleensä kookosöljyä käytettäessä valitaan kylmäpuristettu neitsytkookosöljy, koska siinä on enemmän antioksidantteja. Tämä johtuu siitä, että se puristetaan tuoreesta kookoksesta, jolloin fenoliset yhdisteet jäävät öjyyn. Jos siis mahdollista, valitse kylmäpuristettu kookosöljy, niin terveydelliset hyödyt ovat suuremmat. Mutta mitä hyötyjä se tuo kauneudenhoitoon?

Ihon- ja hiustenhoidossa kookosöljy sitoo kosteutta

Tyydyttyneiden rasvojen ansiosta kookosöljy kosteuttaa ja pehmittää ihoa. Se sisältää runsaasi E-vitamiinia, joka saa ihon elinvoimaisen ja nuorekkaan näköiseksi. Kun iho saa kunnolla kosteutta se pysyy kimmoisana, eikä ala roikkumaan ennenaikaisesti. Kosteuttaminen, niin sisäinen kuin ulkoinen, onkin tärkeintä mitä voit itsellesi tehdä. Lauriinihapon ansiosta kookosöljy on myös antibakteerinen ja hoitaa myös ihon ongelmia ja pieniä näppyjä. Pelkää kookosöljyä eli samaa mitä kaupasta löytyy paistamiseen voi käyttää myös meikin pesemiseen, sillä öljyt puhdistavat ihoa tehokkaammin ja syvemmin kuin kaupan tavalliset putsarit.

Luodon maahantuoma i+m Naturkosmetik on päättänyt käyttää kookosöljyä monissa tuotteissa, eikä ihme, kun se nuorentaa, pehmentää ja kosteuttaa niin tehokkaasti. Vartalonhoidossa Madame Inge-sarjan kuorivassa suihkuvoiteessa ja body moussessa on käytetty kookosöljyä tuomaan iholle ylellistä kosteutusta. Daisy-sarjan vartalovoiteessa sekä voidemaisessa deodorantissa on myös kookosöljyä. Jälkimmäisessä kookosöljy onkin olennainen ainesosa yhdessä sinkin ja ruokasoodan kanssa neutralisoimassa hikeä luonnollisesti ja ilman alumiinisuoloja. Lue enemmän alumiinista toisessa kirjoituksessamme .

Ihon lisäksi kookosöljyä kannattaa hyödyntää myös hiustenhoidossa. Jos hiuksillasi on tapana pörröttyä ja haluat laittaa ne kuriin, kookosöljy on oiva apuväline siihen. Kookosöljyn sisältämä E-vitamiini tekee ihon lisäksi hiuksista silkkiset. Kookosöljy silottaa hiuksia ja tuo kiiltoa niihin, jolloin hiukset näyttävät terveemmiltä. Koska kookosöljy on antibakteerinen, se hoitaa myös päänahan haavaumia. Sanotaan, että kookosöljy myös hillitsee hilseilyä ja voi edistää hiusten kasvua, koska proteiini vahvistaa hiusjuuria, jolloin hiukset eivät katkea. Monessa kosmetiikassa sitä käytetään myös tuoksun takia. I+m käyttää sitä ennemmin sen muiden ominaisuuksien takia hiustenhoidossa. Kookosöljyä löytyy kaikista i+m Naturkosmetikin hoitoaineista, koska sen avulla hiuksista saadaan kiiltävät ja elinvoimaiset.

Vastuullisuus ennen kaikkea

Kaikki i+m Naturkosmetikin käyttämä kookosöljy on peräisin Lounais-Intian Keralan provinssista. Vuodesta 2005 lähtien i+m on tehnyt yhteistyötä paikallisen Fair Trade järjestön kanssa, joka kattaa 3500 kookosviljelijää. Järjestö auttaa paikallisia viljelijöitä niin kasvatuksen kuin myös korjaamisen kanssa. Kookosten korjaaminen 25 metrin korkeudesta ei ole helppoa, jonka takia maanviljelijöille on opetettu muun muassa kiipeämis-  ja korjaamistekniikoita.

Tärkeä raaka-aine myös palasaippuoiden teossa

Friendly Soap -palasaippuoiden yhtenä pääraaka-aineena on kookosöljy, sodium cocoate, joka puristetaan yhdessä oliiviöljyn kanssa saippuaksi. Näin saadaan sekä puhdistava että hoitava palasaippua, joka ei kuivata ihoa. Friendly Soap saippuat tehdään käsityönä Englannissa luonnollisista raaka-aineista. Tuotteilla on muun muassa vegaani ja cruelty free sertifikaatit. Friendly soap -palasaippuat valmistetaan ilman palmuöljyä, säilöntäaineita ja vaahdotusaineita. Kyseessä on siis pelkistetty, mutta erittäin toimiva palasaippua. Jos kiinnostuit, katso koko valikoima täältä.

Toivottavasi tämä pintaraapaisu kookosöljyyn auttoi ymmärtämään miksi sitä käytetään monessa kosmetiikassa sekä ihan sellaisenaan ihonhoidossa. Vitamiinit, mineraalit, proteiinit ja erilaiset rasvahapot ravitsevat ihoa ja hiuksia. Sen takia monen ainoa kosmetiikkatuote onkin pelkkä kookosöljy, sillä se puhdistaa, pesee ja kosteuttaa ihoa. Hanki kookosöljy kaappiin ja nauti sen monista hyödyistä ja käyttömahdollisuuksista.

 

Lähteet:

https://www.iplusm.berlin/en/fair-initiatives/coconut-oil-from-india/

https://www.organicfacts.net/health-benefits/oils/coconut-oil-for-skin.html

https://www.organicfacts.net/health-benefits/oils/properties-of-coconut-oil.html?utm_source=internal&utm_medium=1430&utm_campaign=smartlinks

http://www.agroforestry.net/images/pdfs/Cocos-coconut.pdf

http://ref.data.fao.org/dimension-member?entryId=03dc1610-9418-43ba-adef-f6b6b26659b9

https://www.kookosravinto.fi/olmhle-sollingin-neitsytkookosoljy/olmhle-sollingin-neitsytkookosoljy/valmistustapa/52