Luottoraaka-aine ihon kosteuttamisessa ja paranemisessa

Sheavoi toisella nimellään karitevoi on kosmetiikassa todella paljon käytetty raaka-aine. Se pehmentää ja silottaa ihoa luonnollisesti. Sheavoilla on pitkät perinteet ihonhoidossa ja sen parantava ominaisuus erottaa sen muista öljyistä.

Mistä se karitevoi tulee?

Historiallinen sheavoi on ollut osana afrikkalaista ihonhoitoa jo vuosituhansia. Egyptissä Kleopatra käytti sheavoita kosteuttajana ihonhoidossa, sekä parantamaan haavaumia. Pian sheavoin parantavista ominaisuuksista kuultiin Länsi-Afrikassa, jossa sitä alettiin käyttämään säännöllisesti ja kasvattamaan. Keskiajalla karitevoita kaupattiin Länsi-Afrikassa ja jopa Euroopassa asti. Kun sheavoi levittäytyi ympäri Afrikkaa, sen käyttötavat kasvoivat saippuasta flunssan lievittämiseen ja se viimeistään silloin lunasti paikkansa myös afrikkalaisessa, etenkin länsi-afrikkalaisessa ihonhoidossa.

Karitevoita saadaan voipuusta (Vitellaria paradoxa), jota myös kutsutaan karitepuuksi, mistä karitevoi onkin saanut nimensä. Sen kasvualueena on Länsi- sekä Keski-Afrikan savannit ja se kasvaa noin 7 – 15 metrin korkuiseksi. Sheavoi saadaan puun hedelmästä, jonka sisällä on pähkinä. Pähkinät kuoritaan, jonka jälkeen erotellaan rasva. On kolme tapaa saada karitevoita; puhdistaa kovalla lämmöllä, paahtaa ja keittää sekä kylmäpuristamalla. Kovalla lämmöllä hyödylliset rasvahapot ja proteiini katoavat, mutta sheavoi kestää kauemmin. Raakaa sheapähkinää paahtamalla ja sen jälkeen keittämällä öljy nousee pintaan. Tämän jälkeen öljy kerätään talteen ja annetaan jäähtyä itsekseen. Tämä on vanha ja perinteisin tapa saada sheavoita. Uutena tapana on kylmäpuristusmenetelmä, missä öljy saadaan altistamalla pähkinä kovalle paineelle. Kun paine on tarpeeksi kova, saadaan öljy eriteltyä muusta massasta. Kylmäpuristusmenetelmässä ei käytetä kemikaaleja, jonka takia se on kaikista puhtain tapa saada sheavoita.

Sheavoi hoitaa ihon ongelmia

Mikä erottaa sheavoin muista luonnollisista öljyistä on sen parantava ominaisuus, joka auttaa muun muassa iho-ongelmiin. Sheavoi sisältää kyseistä parantavaa ominaisuutta 5 %:sta jopa yli 10 %: iin, kun muut öljyt sisältävät noin 1 %. Parantavuus tarkoittaa, että karitevoissa on tärkeitä vitamiineja ja kasviravintoaineita, jotka auttavat ihoa tervehtymään. Esimerkiksi todella kuivaan ja haavautuneeseen ihoon ja näppyihin sheavoi on todella hyödyllinen. Tietenkin sheavoi on myös erittäin kosteuttava, minkä takia sitä löytää usein vartalolle tarkoitetuista voiteista. Sillä on myös ihoa silottavia ja ikääntymisen merkkejä ehkäiseviä ominaisuuksia, josta on hyötyä kasvotuotteissa.

Karitevoissa on A- ja E-vitamiinia. A-vitamiini on tärkeä ihon terveyden ylläpidossa. Se esimerkiksi vähentää epäpuhtauksia ja ikääntymisen merkkejä. Lisäksi laadukas sheavoi on myös hyödyllinen lieville palovammoille ja paleltumille ja auttaa niitä parantumaan. E-vitamiini on puolestaan antioksidantti, joka vähentää vapaita radikaaleja, jotka voivat aiheuttaa haittaa keholle, jos niitä on liikaa.

Käyttö kosmetiikassa  

Friendly Soapin Shea Butter Facial Cleansing Barin keskeisin pääraaka-aine on karitevoi. Kokonaisuudessaan kyseisessä palasaippuassa on vain neljä raaka-ainetta; sheavoita (Butyrospermum parkii butter), oliiviöljyä, kookosöljyä ja vettä. Kun palasaippuassa on käytetty öljyjä ja eteenkin sheavoita se ei kuivata ihoa, vaan kosteuttaa ja ravitsee vitamiineilla ja antioksidanteilla. Sheavoissa on myös antibakteerisia ominaisuuksia, jonka takia se myös puhdistaa sekä hoitaa ihoa samalla ja ihon pienet epäpuhtaudet lieventyvät.

Muun muassa I+m Naturkosmetikin Hands and more -sarjan jalka– ja käsivoide sisältävät karitevoita. Koska sheavoi on todella tehokasta, ei ihme, että i+m on halunnut juuri käsi- ja jalkavoiteessa hyödyntää sitä. Myös i+m -tuotteet perustuvat yksinkertaisuudelle ja toimiville raaka-aineille, jonka takia perinteikäs sheavoi on ollut oiva valinta. Harvoin sitä myöskään ajattelee, kuinka oma ostopäätös voi saada aikaan hyvää sen tuotantomaassa. Sheaa kutsutaan myös Afrikan naisten kullaksi, koska juuri naiset ovat isossa roolissa shean tuotannossa. I+m on valinnut käyttävänsä Reilun kaupan sheavoita Ugandasta, jossa se on kaikkien tuntema ihonhoidon raaka-aine. Valitettavasti sheapuu on uhanalainen laji Ugandassa, mutta Reilun kaupan projektilla sitä on saatu elvytettyä. Nilotica, joka on Reilun kaupan yhteistyökumppani pitää huolen, että paikalliset viljelijät ja työntekijä saavat oikeudenmukaista palkkaa ja voipuu pelastettua, kun sen pähkinöitä myydään eteenpäin.

Sheavoin pitkät perinteet jatkuvat edelleen ja ostamalla tuotteita, jossa karitevoi on ostettu kontrolloiduilta reilunkaupan viljelijöltä voi edesauttaa shean tuotantoa jatkossakin.

Käy vertaamassa sheaa muihin kosmetiikan öljyihin lukemalla artikkeleitamme.

 

Lähteet:

https://www.iplusm.berlin/en/fair-initiatives/shea-butter-from-uganda/

https://sheabutter.com/shea-butter-history

https://www.sheainstitute.com/asbi-library/21reasons/

http://tropical.theferns.info/viewtropical.php?id=Vitellaria+paradoxa

http://www.ojobacollective.com/about-shea-butter/

http://www.reilukauppa.fi/viljelijat/viljelijaet-ja-tyoentekijaet-kertovat/sheavoita-reilusti-pusu-namogon-kylaestae/

https://sheabutter.com/blog/how-is-shea-butter-processed/