Oletko aiemmin kuullut sacha inchistä? Ehkä olet kuullut inkapähkinästä tai vuoristopähkinästä, joilla kyseistä pähkinää myös kutsutaan. Oikeastaan kyseessä on siemen, josta ihmeellinen sacha inchi -öljy saadaan, ei pähkinä. Raaka-aineena sacha inchiä käytetään kosmetiikassa sekä ravinnossa, sillä siinä on huikeat terveysedut. Laajenna tietämystäsi ja tutustu paremmin sacha inchiin ja sen öljyyn.

Nimestä inkapähkinä pystyi ehkä jo päättelemään sacha inchin alkuperäisviljelymaan, joka on Peru. Sitä on jo vuosituhansia viljelty ja hyödynnetty Perun Amazonin alueella sekä muualla Etelä-Amerikassa, mutta vasta hiljattain se on tullut meille täällä tunnetummaksi. Sacha Inchin kasvuolosuhteet täytyy olla lämpimät, mutta myös kosteat, jonka takia sen viljely on laajentunut myös Aasiaan, missä on samanlaisia kasvuolosuhteita. Sacha Inchi kasvaa noin kahden metrin korkuiseksi ja sen hedelmä kota on noin 3-5 senttimetrin kokoinen. Kotassa on 4-7 sakaraa, joiden keskellä on siemen. Itse siemen, josta öljy saadaan, on halkaisijaltaan vain noin 1,5-2 senttimetriä. Mitä tämä pieni, superfoodiksi sanottu viljelykasvi sitten sisältää?

Omega-rasvahappojen paratiisi

Parhaiten sacha inchi -öljy on tunnettu sen erinomaisista tyydyttymättömistä rasvahapoista ja rasvahappojen suhteesta toisiinsa. Siinä on omega-3, -6 ja -9 rasvahappoja, joiden sanotaan auttavan verenpaineen ja veren kolesterolipitoisuuden alentamisessa ja tukevan immuniteettia ravinnossa nautittuna. Lisäksi siemenissä on paljon proteiinia, josta on hyötyä niin ravinnossa kuin kosmetiikassa. Sacha inchi sisältää myös A- ja E-vitamiinia, joissa on paljon hyödyllisiä, vapaiden radikaalien muodostumisen estäviä antioksidantteja. Syötynä sacha inchin paahdetuista pähkinöistä tai öljystä saa myös kaliumia, kalsiumia ja magnesiumia, jotka ovat ihmiselle välttämättömiä kivennäisaineita. Kyseessä on siis todellinen superfood! Jo pienestä määrästä saa monet hyödylliset terveysvaikutukset.

Sacha inchi-öljyn hyödyt kosmetiikassa

Mutta entä sitten kosmetiikka? Sacha inchin hyödyt vain jatkuvat kosmetiikan puolelle. Sitä voidaan käyttää niin ihonhoitoon kuin hiustenhoitoon, niin kuin i+m Naturkosmetik tekee. Ihonhoidossa sacha inchi-öljy sopii erityisesti ikääntyvälle iholle. Sen tyydyttymättömät omega-3 ja -9 rasvahapot saavat ihon näyttämään kimmoisalta ja terveeltä. Sacha inchi-öljyn sanotaan ennaltaehkäisevän ikääntymisen merkkejä, kuten ryppyjä ja juonteita aktivoimalla ihosolujen toimintaa ja uusiutumista. Koska öljy on todella ravitseva ja kosteuttava, se sopii myös kuivalle iholle, joka tarvitsee lisäkosteutusta.

Hiuksissa sacha inchi-öljy sopii kosteuttamaan niin hiuspohjaa kuin itse hiusta. Jotta hiukset voivat hyvin ja näyttävät kiiltäviltä, ne tarvitsevat terveellisiä rasvahappoja, joita juuri sacha inchi-öljy sisältää. Öljyt lisäävät kosteutta, estäen kuivumista ja kaksihaaraisia. Kuivien hiusten tai hiuspohjan hoitoon voi käyttää suoraan itse sacha inchi-öljyä tai sitten i+m Naturkosmetikin hiustenhoitotuotteita, joissa on sacha inchin lisäksi monia muita tehokkaita hiuksia vahvistavia ja hoitavia aineita. Sacha inchi-öljyssä on myös hiuksia korjaavia vaikutuksia, jonka takia sitä käytetäänkin Repair shampoossa ja hoitoaineessa sekä tehokosteuttavassa hoitoaineessa. Sacha inchin sanotaan myös tehostavan hiusten kasvua ja hoitavan hiuspohjaa.

Vastuullinen sacha inchin viljely

I+m Naturkosmeik on halunnut käyttää tuotteissaan vastuullisesti tuotettua sacha inchi-öljyä Perusta. Viljely on Reilun kaupan projekti Tarapetossa Perussa, jonka yhtenä osana on myös suojella Perun Amazonin aluetta ja näkymää. Sacha inchin öljyn tuottaminen on tärkeää paikallisille, sillä suorasti ja epäsuorasti sen viljelemisestä hyötyy yli 10 000 perhettä. On siis erittäin tärkeää, että sen viljeleminen tehdään vastuullisesti paikallisia kunnioittaen. Tämä pätee kuitenkin kaikkeen. On yritysten lisäksi ostajan vastuulla, ostaa tuotteita, jotka tehdään luotoa ja ihmisiä kuunnellen.

Toivottavasti nyt sacha inchi on hieman tutumpi kuin aiemmin ja jopa innostuit tästä superfoodista. Onneksi se ei ole enää Etelä-Amerikan oma salaisuus vaan mekin Suomessa saamme hyötyä sen uskomattomista vaikutuksista. Sen viljeleminen reilun kaupan avulla auttaa myös paikallisia ja on sinun tilaisuutesi ostaa vastuullista kosmetiikkaa i+m Naturkosmetikilta. Ainut tapa vaikuttaa, on tehdä oikeita päätöksiä, ehkä tämä on sinun tapasi tehdä hyvää.

 

Lähteet

https://www.organicfacts.net/sacha-inchi.html

http://www.tropentag.de/2007/abstracts/links/Krivankova_NnQmCSMU.pdf

https://www.iplusm.berlin/faire-initiativen/sacha-inchi-oel-aus-peru/

https://books.google.fi/books?id=C6lYoH8rwywC&lpg=PT1028&dq=plukenetia+volubilis&pg=PT1028&redir_esc=y#v=onepage&q=plukenetia%20volubilis&f=false

http://www.terve.fi/omega-3-rasvahapot/mita-omega-3-rasvahapot-ovat-ja-miten-ne-vaikuttavat-elimistossa